Sert Su Nedir ve Zararları Nelerdir, Sert Su Nasıl Yumuşatılır?

Sert Su Nedir ve Zararları Nelerdir, Sert Su Nasıl Yumuşatılır?
09 Kasım 2020

Sert Su Nedir ve Zararları Nelerdir, Sert Su Nasıl Yumuşatılır?

Su; doğadaki tüm canlılar için yaşam kaynağıdır. Susuz bir hayat düşünülemez. Su; içinde barındırdığı iyonlara göre sertlik göstermektedir. Bu kapsamda sert su kavramı karşımıza çıkmaktadır. Peki sert su nedir? İşte bu soruya dair merak edilenler!

Sert Su Nedir?

Bütün sular akarken yağmur suyunda olduğu gibi yumuşaktır. Bu sular bünyesinde sadece sodyum barındırır. Ancak, sular kayalıklardan ve su borularından geçerek evimize gelene kadar kireç, magnezyum, kalker ve kalsiyum gibi mineralleri toplayarak gelir. Bu minerallerin vücuda faydalı olanları da vardır. Ancak içilebilir olan ve sağlıklı suyun,  daha az magnezyum ve kalsiyum konsantrasyonuna ve yüksek oranda sodyum elementine sahip olması gerekmektedir. Çok değerli iki mineralin yani magnezyum ve kalsiyumun yüksek oranda çözülmüş haline sahip olan su ise sert su olarak tanımlanır. Sert Su Nedir sorusunu böylece detaylıca cevaplamış olduk.

Sert Su Çeşitleri Nelerdir?

Sert su terimi her ne kadar bünyesinde barındırdığı minerallerin dereceleri ile alakalı olduğu bilinse de aslında suyun sertlik derecesini belirleyen bir diğer önemli faktör ise bikarbonatlardır. Buna göre sert su ikiye ayrılır. Biri bikarbonat tuzları ile magnezyumun fazlalığı geçici sertliği; yüksek orandaki magnezyum ve kalsiyumun klor, sülfat, nitrat, fosfat ve silikat tuzları ile buluştuğu su ise kalıcı sert su olarak tanımlanmaktadır. Genel olarak bikarbonatların suya geçici sertliği, sülfatların ise kalıcı sertliği verdiği kabul edilir. Sudaki sertliği veren kalsiyum ve magnezyumun kaynağının bikarbonat olduğu durumlarda su kaynatılarak karbonat bileşikleri şeklinde çökeltilmesi sağlanır. Bu su süzüldükten sonra su yumuşak hale getirilmiş olur. Ancak, sertliği veren sülfat bileşkenlerinin olduğu durumlarda sertlik kaynamakla geçmez, bunun için kimyasal yöntemler denenebilir.

İçtiğimiz suyu nasıl yumuşatabiliriz?

sert su nedir

sert su nedir

İçtiğiniz suları yumuşatmak için birçok seçenek bulunmaktadır. Bunlardan biri tezgah altı su arıtma cihazı‘dır. Tezgah Altı Su Arıtma Cihazları içeriğindeki filtreler sayesinde suyunuzu klorsuz, kireçsiz ve içilebilir hale getirmektedir. Naturel Su Arıtma Cihazları’nın ürettiği ve ithal ettiği birçok cihazda NSF Onayı bulunmaktadır. Eğer siz de NSF Nedir sorusunu merak ediyorsanız buraya tıklayarak yazımıza ulaşabilirsiniz.

Sert Suyun Özellikleri Nelerdir?

Sert su halk arasında kireçli su olarak da bilinmektedir. Geçici sert su olarak kabul edilen bikarbonatların fazla olduğu su, kaynama sonrasında yumuşar ve içilebilir hale gelir. Bu da geçici sert suyun tadını içilebilir hale getirirken, içindeki minerallerin kaybolmasına da engel olur.  Kalıcı sert sular ise bazı özelliklerinden dolayı geçici sert sudan ayrılmaktadır. Kalıcı sert suların en önemli özelliği yapısında kalsium ve magnezyumun yüksek oranda bulunmasıdır. Tadının sertliği ve acımsı oluşu bundandır. Kireçli suda bulunan kalsiyum her ne kadar kemik gelişimine faydalı olsa da vücuda verdiği farklı zararlardan dolayı içilmesi uygun değildir. Bir diğer özelliği ise renginin şeffaf olması ve konulan kapta dipte bir tortu bırakmasıdır.

Sert Suyun İnsan Sağlığına Zararları Nelerdir?

Her ne kadar sert suyun sağlığa zararlı olmadığı söylense de yapılan araştırmalar bunun doğru olmadığını göstermektedir. Sert yapıdaki suların özellikle böbreklere zarar verdiği,  bunun nedeninin ise magnezyum ve kalsiyum minerallerinin yüksek oran ihtiva etmesi sebebiyle özellikle böbrek taşı oluşumuna neden olduğu iddia edilmektedir. Bununla birlikte bu tarz suların mesane taşı ve safra taşına neden olduğu da söylenmektedir. Ancak, tüm bu söylentiler kanıtlanamamıştır. Aksine yeterli kalsiyum alımının özellikle gelişme döneminde ne kadar faydalı olduğu ve özellikle bu orta sertlikteki suların kullanılmasının faydalı olduğu bilinmektedir. Ancak, kaliteli suyun direkt olmasa da dolaylı olarak insan sağlığını etkilemektedir. Yumuşak sulara nazaran sert yapıdaki suların kullanıldığı anlarda çok daha fazla sabun tüketilmektedir. Sabun, duş ve banyo sırasında insan derisine yapışır. Özellikle saç derisindeki gözenekleri tıkanmasını sağlayarak bakteri üremesine neden olan sert su, saçların kırılıp dökülmesine ve cildin kurmasına neden olmaktadır.

Sert Suyun Zararları Nelerdir?

Sert suların sağlık koşullarından çok estetik ve ekonomiye zarar verdiği bilinmektedir.  Çünkü insan hayatında su ile kullanılan pek çok eşya bulunmaktadır. Sert suda bulunan kirecin fazla olması, çoğunlukla elektrikle çalışan cihazların kullanım ömrünü kısaltan önemli bir faktördür. Sert su nediri de cevaplarken bahsettiğimiz gibi sert suyun özellikle bu cihazlara aşırı zararı bulunmaktadır. Sudaki kireç tortusu zamanla suyun ısınması halinde kendiliğinden çözülmektedir. Bu çözünen tortu geçtiği borularda yapışmakta ve su akışı yavaşlayarak değişimi zorunlu hale getirebilmektedir. Musluk, vana ve duşlarda arızaların artması ve kalorifer borularının tıkanarak daha fazla elektrik harcanmasına neden olmasının nedeni ise tamamen suyun sertliğidir. İnsan yaşamında önemli yer tutan elektronik eşyaların da kireçlenme nedeniyle kullanım süresi azalmaktadır. Ayrıca sert su ile yıkanan giyeceklerin renkleri çok daha çabuk solarak, deforme olabilmektedir.  

Sert Su Nasıl Yumuşatılır?

Sert Suyun arıtımı için genelde apartmanlar ve binalarda Tandem Su Yumuşatma Sistemleri kullanılmaktadır.  Bu sistemler tüm binaya veya işyerine kireçsiz ve yumuşak bir su verir. Suyun sertlik derecesini belirleyen unsur, magnezyum ve kalsiyum iyonlarının fazla olmasıdır. Hem sağlığa olumsuz etkileri hem de bütçeye verdiği zararları nedeniyle suyun yumuşatılması gerekmektedir. Bu da sertliği veren iyonların sudan uzaklaştırılması ile mümkün olmaktadır.  Geçici sert suların kaynatılması ile iyonlar ayrılabilmektedir. Ancak, kalıcı sert sularda bu yöntem geçerli değildir. Bu suların yumuşaması için soda-kireç metodu, alüminyum fosfat, iyon değiştiricileri gibi bir takım kimyasal metotlar uygulanabilmektedir. Evlerde ise bu yöntemleri uygulamak mümkün olmadığı için en kolay ve etkili yöntem, su arıtıcı kullanmaktır. Böylece, bu cihazlardaki sudan etkilenmeyen ve sodyum ile dengelenmiş negatif yüklü iyonlar sayesinde kalsiyum oranı azaltılarak suyun yumuşatılması sağlanmaktadır. Sert Su Nedir yazımızın sonuna geldik. Siz de evinize su yumuşatma cihazı alarak suyunuzu yumuşatabilirsiniz. Okuduğunuz için teşekkür ederiz.  
WhatsApp Fiyat Al
Fiyat Al
Sizi Arayalım